Smakfulla möbler

Posted in: Uncategorized

Det rustika köket

Ett rustikt kök kan vara ett av de mer hemtrevliga köken av alla de som finns – det tycker i alla fall vi! Det rustika köket är ett kök som badar i naturligt ljus samt material och färger för att skapa en varm och hemtrevlig atmosfär. Man får direkt känslan av att vara ute på landet eller ute i sommarstugan, och inger ett tydligt lugn. Rustika kök är helt enkelt perfekt för människor som vill leva en lite enklare livsstil och som älskar naturen och det traditionella.

Tanken med den rustika och enkla livsstilen är att ta en paus från den stress som annars är i vardagen, och kunna återvända tillbaka hem från en jobbig dag och rota sig med naturen och andra grundläggande nödvändigheter. Den rustika stilen har faktiskt sina rötter i ett mer organiskt och lantligt liv, och är en stil som många människor uppskattar.

De material som brukar användas är trä, lönn eller ek. Även inslag av sten, keramik och koppar är populärt att använda som inredningsdetaljer. Dessa mer natursköna material skapar en miljö som känns mer naturlig.

En annan väsentlig del för att få till det perfekta rustika köket är belysningen. Och den absoluta belysningen för ett sådant här kök är naturligt ljus! Stora fönster är att föredra, men om det inte är möjligt så försök i alla fall att få in så mycket dagsljus som det är möjligt i köket.

En annan del är de färger som man ska använda för att få till den rustika stilen. Det ska vara varma och mysiga toner, men också gärna naturliga färger. De färger som oftast kopplas till den rustika stilen är: brunt, ljust rött, terrakotta, apelsin, kaffe och elfenben; färger som går lätt att kombinera ihop med de trätyper som är populära inom samma stil och tillsammans med vita nyanser.

En sista del, men även den viktig, är hur köket ska dekoreras. Då det rustika köket inger en känsla av naturen så är det självklart viktigt att smycka ut köket med växter. Även lantligt porslin, föremål tillverkade av trä, flätade korgar, burkar och krukor är detaljer som alla bidrar till önskad effekt. Det är de små detaljerna som spelar stor roll i det rustika köket, från växterna som badar i det naturliga ljuset till vilket material och färg som ska vara på handtagen på köksluckorna (få mer inspiration för detta på barahandtag  som har mer än 300 olika handtag att välja mellan)!