Smakfulla möbler

Posted in: Tips

Inredningshemligheter

Hemlighet nummer 1: Få ljuset rätt

Skapa ett avslappnande omgivande ljus genom att hänga en stor ljuskrona en meter ovanför matbordet – eller placera ett stort soffbord i centrum av vardagsrummet. Om du hänger dina lampor för högt så dödar du atmosfären, för lågt och du kommer att leka ”titt-ut” med dina middagsgäster. För bästa resultat, skapa ett subtilt lyster genom att lägga till en dimmer också.

Glöm inte att kolla vilken färg från skärmen som kommer att kastas runt i rummet – och vilken riktning ljuset kommer. Om du vill hålla ljuset lågt, se till att skärmen inte har en öppning högst upp – annars så kommer ljuset att studsa tillbaka från taket. Eller köp glödlampor som är formade så att de bara ger ljus nedåt. Kom ihåg att mörka skärmar tillåter väldigt lite ljus att ta sig igenom skärmen, medan skärmar med varma färger, så som brons eller röd, kommer att ge ett rosaaktigt ljus i rummet.

Hemlighet nummer 2: Skaffa rätt storlek på TV:n

Det finns inget värre än att ha en TV som är så stor att den dominerar hela rummet, som skuggar över alla föremål i resten av rummet … eller en så liten att du inte kan se bilden. Här är hur du kan räkna ut den rätta storleken. Skaffa den rätta storleken på TV:n genom att mäta sträckan mellan soffan och var TV:n kommer att vara och dela det med 2. Den summan som du får (i tum) är den bredden du borde ha på din TV, om du vill få rätt proportioner.

Om du verkligen vill ha en mycket större TV, så genom att hänga den på väggen, eller över den öppna spisen eller annat, kommer det minska inverkan den har på rummet. Och även, beroende på färgkombinationen du har i ditt vardagsrum, så borde du även överväga att skaffa en med vit eller silvrig ram.

Hemlighet nummer 3: Tillåt tillräckligt mycket utrymme

Ett rum som har för mycket möbler i sig – eller möbler som helt enkelt är för stora – känns alltid väldigt trångt, litet och stökigt. Så, se till att du får rätt på utrymmet när du köper nya delar.

När det kommer till ditt matbord, undvik trängsel genom att ha en meters mellanrum mellan ditt matbord och det närmsta objektet bakom varje stol.

Soffbord och soffor är bäst att ha minst 50 cm mellan dem, om du inte vill stöta vid dem varje gång du går emellan dem. Det finns ingen anledning att soffor eller stolar, i rätt vinklar till varandra, inte nästan kan vara tätt intill varandra, men fråga dig själv om det här kommer att störa rörligheten i rummet.

Om du planerar ett kök, och du har utrymme för det, tillåt åtminstone 125 cm mellan två objekt, så att två personer kan röra sig fritt på golvytan, ugnen och lådor kan öppnas bekvämt, och så att diskmaskinen kan fyllas och tömmas utan att allt annat måste stoppas.
I ett sovrum, så kanske du vill lägga till så mycket förvaringsutrymme som möjligt, men idealiskt sätt så borde du inte ha en sida med en dubbelsäng mot väggen, och utrymmet mellan garderoben och sängen borde vara minst 1 meter. Använd dig av smalare garderober med skutdörrar och en lite mindre säng om utrymmet är ett problem.

Innan du köper några möbler, markera ut inbillade stolar och bord, soffa och soffbord eller säng och garderob, till exempel, på golvet genom att använda dig utav lakan och kuddar, sen gå runt det och se ifall utrymmet kommer att funka eller om du måste förminska det.

Hemlighet nummer 4: Välj rätt målarfärg

Att välja en färg från en färgkarta kan vara rätt svårt, så var på den säkra sidan och köp tester i en eller två ljusare färger än den du tror att du vill ha. Måla dem på en större bit papper och sätt dem på väggarna som du tänkt måla – sen kolla hur färger ändras med ljuset under dagen. Kom ihåg att ljuset kommer att träffa annorlunda på olika väggar i samma rum, så överväg ditt val noggrant och jämför det mot möblerna och andra saker i rummet under dagen och under natten. Om du försöker välja mellan olika färger, så borde den här metoden hjälpa dig att välja en. Så fort du har hittat färgen du gillar, kan det vara värt att skaffa några fler tester och upprepa övningen men lite annorlunda toner av samma färg.

Hemlighet nummer 5: Häng speglar och bilder ordentligt

Häng en spegel i den perfekta höjden varje gång genom att se till att dess center är 1,5 meter från golvet. En normal persons ögonmått är 1,5 meter från golvet, så använd det som riktlinje. Sätta ett bord under? Försök att hitta ett som lämnar runt 20 cm mellanrum från den lägsta delen av spegelramen och högst upp av bordet.

Än så länge är allt bra, men hur är det med bilder? De är mycket svårare att placera rätt, men du vill helst länka dem visuellt med möblerna under dem, inte med taket ovanför dem. Så det betyder att de oftast hängs så att mitten av bilden är lite mindre än mitten upp till taket (om det inte finns några möbler under) eller ovanför möbeln som är under. Dock så måste du även tänka på storleken och formen av bilden (eller bilderna) och vilket utrymme de kommer att fylla. Det är logiskt att placera en liten bild halvvägs upp mot väggen, men en större ram eller en grupp av bilder kommer att göra det bättre.