Smakfulla möbler

Posted in: Tips

En rustik jul

 

Julen börjar närma sig med stormsteg (bokstavligen stormsteg med tanke på alla de stormar som härjar under hösten) och vi på Werners möbler ser verkligen fram emot denna högtid! Och vad står det på vår önskelista till tomten i år? Självklart björkträ, men även rustik. Tomten, jag vill ha en rustik jul! Rustik är även årets stora inredningstrend i år.

Ett hem med rustik inredning kan verkligen få en att känna en äkta mysig julkänsla då detta även ger en känsla av tradition. Och man behöver inte leta i second hand butiker, snida sig eget julpynt (fast det lär vi göra) eller leta sig galen på att hitta fina och gedigen heminredning med en känsla av rustik. För att göra det lite lättare för er så har vi samlat lite tips på vad ni själva kan åstadkomma i hemmet, och även några tips för den som vill köpa hem lite nytt.

Dukningen

Att duka upp för julmiddagarna och mysiga fikor är något som både är roligt och kan vara väldigt kreativt. Istället för att använda dig av ditt vanliga gamla tråkiga porslin så satsa på ett mönstrat porslin och blanda gammalt med nytt! Och allt behöver absolut inte vara i samma mönster, storlekar eller material, men det får gärna matcha.

Granris

En annan fin och rustik detalj som kan användas både för dukningen och annan inredning är granriset. Ett väldoftande granris ger en naturlig känsla, och en äkta julkänsla, till buffébordet. Bor du nära en skog är det även lätt att få tag på, men ta gärna sånt som redan ligger på marken och bryt inte av från träden. Lägg gärna lite granris som små detaljer i till exempel fönsterkarmar eller hyllor, vid en växt kanske. Eller ha lite hängandes på ytterdörren. Kommer att dofta jul i hela hemmet!

Linne

Ett annat material som även inger en rustik känsla är linnetyg. Ett linnetyg kan du använda båda som servetter och som duk, eller varför inte som underlägg? Kommer definitivt ge en känsla av tradition och gammeldags, istället för de tråkiga pappersservetterna och dukarna som en kan köpa på ICA.

 

adventsljusstake som finns hos ljustema.se

Adventsljusstake

Det finns inget annat som symboliserar julen lika mycket som en adventsljusstake, i alla fall inte i svenska hem. Så fort adventsljusstakarna kommer upp i fönstren så vet man att julen är nära och det är dags att börja räkna ner dagarna. Det finns väldigt många fina att välja mellan, bland annat den som syns på bilden som självklart är i vackert trä och ger en äkta känsla av rustik. Dessa adventsljusstakar som är elektriska rekommenderar vi att även pynta till lite med exempelvis granris.

 

 

Dessa ljusstakar är från jotex.se

Levande ljus

Doften av brinnande ljus, och även tändstickor, är säkert något som många kopplar till just jularna från förr. Levande ljus och varma ljuskällor ger en riktig känsla av rustik och något vi varmt rekommenderar. Men glöm inte att släcka ljusen när du lämnar hemmet eller rummet, och ha alltid dem under uppsikt så att ingenting inträffar! Det går att hitta ljusstakar i många olika former och material, men använd gärna material som trä, koppar eller matta svarta material.

Färger

De färger som vi tycker att du ska använda dig av är mörkt grön (lite som den gröna färgen hos granris eller smaragdgrön), rött (så klart, det är inte jul om inget rött finns med), och matta naturfärger så som beige, linne och brunt. Kombinera gärna med lite svarta detaljer, eller koppar och guld. Även om vi så klart rekommenderar att kolla in närmsta second hand affär för att hitta riktiga rustika detaljer, så som vi nämnde i början, så är den största inredningstrenden i jul rustik, och butiker som H&M och IKEA kommer att ha ett brett utbud av detta.